Blog

A kávé Magyarországon

Mikor jelent meg először a kávé Magyarországon? Hol nyílt meg és kinek a nevéhez fűződik az első kávéház? Milyen szerepet töltöttek be a magyar társadalom életében a kávéházak? Honnan ered a feketeleves kifejezésünk? Számos izgalmas történet kapcsolódik hazánk kávézási kultúrájához.

Pesten és Budán 1579-től török kávéfőzők, az úgynevezett kahvedzsik készítették az italt, amelynek fortélyait természetesen a leleményes magyarok is ellesték. Az első vámnaplóval igazolt kávészállítmányt egy Bechram nevű kereskedő hozta Budára 1579-ben. Eleinte vándorárusok mérték a népiesen fekete víznek, Thököly korától pedig – a kissé félelmetesnek ható – fekete levesnek nevezett italt.

De honnan is ered a feketeleves kifejezés? Mikor az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ebédre invitálta őt, nyilvánvalóan csak egy jó ürügyként. Thököly azonban gyanakodott, hogy készül valami ellene, ezért az étkezés után sietősen távozni kívánt, de az egyik janicsár feltartotta: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!”. A kávénak a fejedelem sem tudott ellenállni, de miután elfogyasztotta azt, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönbe.

Az első pesti kávéfőző a rác Cavesieder Blasius (Kávéfőző Balázs) volt. Eredetileg „vándorkávés” lehetett, aki nyakába akasztott tálcáról, az utcáról árulta portékáját, míg annyira meg nem gazdagodott, hogy állandó üzletet nyitott 1714-ben.

Az első kávézó jellegű vendéglátó egységet 1727-ben Starkh János nyitotta meg mai nevén a Régi posta utcában. A Duna közelsége nem véletlen: a kávémérők többnyire Pestnek a szerbek lakta déli részén, a kapuk közelében, valamint a folyó mentén sorakoztak. A 18-19. század folyamán ezek a helyek kávéházakká nőtték ki magukat, a számuk gyorsan nőtt, mivel jelentős társasági színtérré léptek elő, vendégeik a legkülönbözőbb foglalkozású emberek közül kerültek ki. Többek között a pesti kávéházakban találkoztak a haladó gondolkodású ifjak, valamint itt készítették elő a szabadságharcot is.

A Váci utcai Magyar Korona márványasztalokkal berendezett üzlete már az elegáns kávéházak előfutára volt, míg a legnagyobb népszerűségnek a művészkávéházak örvendhettek – ilyen volt például a Japán, a Hadik és a New York kávéház.

Külön érdekesség, hogy legújabb kávézónk, a Liszt Ferenc téri California Coffee Company épp a nagy múltú Japán kávéház helyén nyílt meg több évtizedes hányattatott sors után. Mondhatni új életre kelt a kávézó, amelyet nem csak a kávéillat terjedése jelenti a tágas, napsütötte térben, hanem a régi japán stílusú dekoráció jelentős részét is igyekeztünk megtartani, hogy ebben is adozzunk a hely szelleme előtt.

Érdekesség A magyar nyelv szótárának első, 1862-es kiadásából, amely így ír a kávé szó jelentéséről, értelmezéséről:

„(az arab kahuah v. kahueh, a török kahveh után ment át számtalan nyelvekbe, ott pedig hihetőleg az äthiopiai Kaffa nevű vidéktől mint a kávé eredeti hazájától vette nevezetét); fn. tt. kávét. 1) Az úgynevezett kávéfán termő zöldsárgás, hosszúkás, gömbölyű babforma, mag, kávébab. 2) Ezen gyümölcsből készített ösmeretes ital. Fekete kávét, tejes kávét inni. Kávét pörkölni, őrleni, főzni.”

Az internet megjelenésével előtérbe kerültek azok a kávézók, melyekben előbb klasszikus számítógépeken, majd wifivel lehetett netezni – erről kapták hangzatos nevüket is az ún. internet kávézók. Napjainkra pedig megjelentek a különleges kávékeverékeket árusító boltok is, ahol a kuriózumnak számító kávékülönlegességekhez is hozzájuthatnak a kávéfanatikusok, megválasztva a kávé pörkölését, őrleményének finomságát, ízesítését is.

Olvasnivalók

Legújabb híreink

Hol találtsz meg minket?

Kávéházaink

M3 Outlet, Polgár

A Polgáron található M3 OUTLET területén elhelyezkedő California Coffee Company kávéház egy vibráló és barátságos környezetet kínál a kávékedvelőknek. A kávéház kínálatában szerepelnek különleges kávékülönlegességek, frissítő limonádék, ízletes sütemények és mennyei grillezett szendvicsek is. A látványos belső tér, a kényelmes ülőhelyek és a barátságos személyzet hozzájárulnak ahhoz, hogy kellemes kávézó élményben részesüljünk. A kávéház teraszáról élvezhetjük a kellemes környezetet és a friss levegőt. Legyen szó egy reggeli kávéról vagy egy délutáni pihenőről, a California Coffee company a tökéletes hely a kikapcsolódásra és a kávé élvezetére.

Teréz körút

A California Coffee Company elsőként megnyílt kávézója hamar a fiatal üzletemberek és az egyetemisták kedvenc helyévé vált. Ha üzleti találkozód van vagy tanulni szeretnél, esetleg szeretnél ejtőzni kicsit a kényelmes székekben egy csésze forró kávéval a kezedben, kávézónkban tökéletes helyre lelsz. Gőzölgő kávékülönlegességekkel, friss szendvicsekkel és ízletes süteményekkel várunk délelőtt 7-23 óráig.

Szent István tér

Pazar kilátással és igazi különlegességekkel várjuk a kávé szerelmeseit a belváros szívében. A Bazilika szomszédságában található kávézónkban folyton pezseg az élet, a székesegyházra nyíló, lélegzetelállító panoráma, a jó zene és a pezsgő, vibráló atmoszféra szinte vonzza a fiatalokat és a turistákat. Térj be hozzánk, és győződj meg róla magad!

Kálvin tér

Másodikként megnyitott kávézónkat elsősorban a közelben tanuló magyar és külföldi egyetemisták látogatják, így a légkör is mindig fiatalos és lendületet adó. Tökéletes hely ez egy kis kikapcsolódásra két óra között, de akiket nem zavar a beszélgetés moraja, az még a tanuláshoz is megtalálja a megfelelő zugot. És mindezt a legfinomabb kávék társaságában tehetik meg.

Liszt Ferenc tér

Liszt Ferenc téri kávézónkban visszarepülhetsz a múltba! A kávézó elődje a századfordulón igen kedvelt volt a vendégek körében, és azt szeretnénk, ha a hely újra Budapest egyik legkedveltebb kávézója lehetne. Már a dizájn kialakításánál is törekedtünk a kulturális-történelmi örökségek megőrzésére, felpezsdítve azt némi fiatalos és dinamikus stílussal. Látogass el hozzánk, és idézd fel a múltat velünk és egy gőzölgő kávéval.

Corvin sétány

A nyughatatlan Corvin sétányon nyitott új üzletünk kellemes menedéket nyújt azoknak, akik kávékülönlegességekre, süteményre, vagy friss szendvicsekre vágynak a vásárlást, edzést, vagy nézelődést követően. Az egyetem közelsége miatt pedig itt is fokozottan ügyelünk a megfelelő tanulókörnyezet kialakítására, hogy a nálunk felkészülő diákok is hatalmas mosollyal távozzanak!